Oferta nieruchomości

Memorandum informacyjne nt. zakładu przetwórni owoców i warzyw

Adres zakładu:
Gołębiewo 9, 13 – 124 Kozłowo
Dane właściciela:
Makler Market sp. z o.o.
ul. Głębocka 108 a, 03-287 Warszawa
NIP: 5260203300
KRS: 0000052489

I. Lokalizacja
Przetwórnia położona jest w miejscowości Gołębiewo w województwie warmińsko – mazurskim, w powiecie Nidzica, gminie Kozłowo; 170 km od Warszawy; 200 km od Gdańska; 290 km od Poznania; 14 km od drogi szybkiego ruchu E7, łączącej Warszawę z Gdańskiem; 14 km od Działdowa, przez które przebiega centralna magistrala kolejowa łącząca północ Polski z południem. Dojazd pociągiem Pendolino do Warszawy zajmuje 1,15 h.

II. Ogólne informacje o obiekcie
Budowa przetwórni została ukończona w 2014 roku. Budynek ma powierzchnie 632 mi stoi na działce o powierzchni 1400 m2. Działka jest częściowo ogrodzona.

III. Konstrukcja budynku
Budynek w konstrukcji murowany z bloczka gazobetonowego 25 x 50 wypełniającego żelbetonową konstrukcje szkieletową. Jest ocieplany i otynkowany. Stolarka okienna i drzwiowa plastikowa. Drzwi wjazdowe umożliwiają wjazd wózka widłowego. Część pomieszczeń produkcyjnych jest dodatkowo doświetlona luksferem. Dach dwuspadowy, o nachyleniu 20%, przykryty blachą trapezową. Od strony głównie chłodni zadaszona rampa o powierzchni 88 m2.

IV. Media
Na zewnątrz budynku zbiornik na gaz propan-butan o pojemności 4.800 l z ważnym badaniem UDT. Przyłącze do pieca gazowego i do pomieszczenia obróbki termicznej. Przyłącze do lokalnej sieci wodnej o średnicy 40 cm, dopuszczone do celów produkcyjnych. Przyłącze elektryczne o mocy 150 KW (230/380 V). Ścieki odprowadzane do szamba o pojemności 10.000 l. Utwardzony dojazd od drogi powiatowej (kostka, umożliwiająca wjazd TIR-ów).

V. Plan zakładu


Legenda do planu :
1 – magazyn chłodniczy

2 – magazyn z ogrzewaną podłogą

3 – pomieszczenie obróbki mechanicznej warzyw

4 – komora fermentacji

5 – komora fermentacji

6 – obróbka cieplna

7 – pakowanie jednostkowe zup

8 – magazyn – chłodnia

9 – magazyn – chłodnia

10 – magazyn opakowań zbiorczych i etykiet

11 – magazyn opakowań jednostkowych

12 – magazyn czystych beczek

13 – myjnia opakowań zwrotnych

14 – magazyn środków czystości

15 – magazyn przypraw

16 – kotłownia

17- pomieszczenie fartuchów + suszarnia + szatnia

18 – pomieszczenie śniadań

19 – toaleta

20 – szatnia

21 – natrysk

22 – pomieszczenie biurowe

23 – toaleta

24 – pomieszczenie odpadów

25 – przyjęcie surowca

26 – strefa brudna ( przygotowanie warzyw )

27 – komunikacja

28 – śluza

29 – strefa czysta ( pomieszczenie pomocnicze )

30 – pakowanie jednostkowe kiszonek

31 – pakowanie zbiorcze i etykiety

32 – zadaszona rampa

VII. Wykończenie
Pomieszczenia mają wysokość 3,5 m, ściany do wysokości 2,5 m wyłożone są płytkami ceramicznymi, powyżej pomalowane farbą. Dotyczy to pomieszczeń produkcyjnych. Pomieszczenia magazynowe, pomocnicze, socjalne i biurowe pomalowane farbą. Podłogi w części produkcyjnej z wyobleniami przy ścianach wykonane z żywicy.

VIII. Instalacje
a) Woda – zgodnie z projektem obiekt zaopatrzony jest w wodę ciepłą i zimną w każdym pomieszczeniu, gdzie jest to wymagane przez projekt technologiczny. Jest 15 zlewów ze stali nierdzewnej, uruchamianych dotykowo, myjka do butów, basen do mycia pojemników zwrotnych. We wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych oraz ciągach technologicznych odpływowe kratki kanalizacyjne w podłodze.
b) Ogrzewanie i chłodzenia – pomieszczenie socjalne i biurowe ogrzewane kaloryferami. Pomieszczenia produkcyjne z możliwością regulowania temperatury metodą nadmuchową lub chłodzeniem.
Pomieszczenie chłodnicze:
– 4 chłodnie o powierzchni 90, 26, 11, 16 m2 z temperaturą 4-5 o C
– komora fermentacji z ogrzewaniem do temperatury 25 o c
– 2 magazyny z temperaturą do 30 o c o powierzchni 50 m2 i 20 m2
c) Internet- dostęp do internetu, lokalny dostawca ABP, szybkość łącza do 10 mb.

IX. Wymagane pozwolenia
Przedsiębiorstwo jest wpisane na listę zakładów produkcyjnych w zakresie przetwórstwa owocowo-warzywnego w zakresie:
-mycia warzyw i owoców
-obierania
-szatkowania
-pakowania w pojemniki i opakowania termozgrzewalne
-chłodzenie
-kiszenie
Jest możliwe rozszerzenie działalności po uprzednim wyposażeniu zakładu w odpowiednie urządzenia.

X. Lokalny rynek pracy
Wieś Gołębiewo jest zamieszkała przez 200 mieszkańców. Większość zdolnych zawodowo osób jest zatrudniona w zakładach poza miejscem zamieszkania. Część z nich nie dysponuje własnymi środkami transportu, a komunikacja publiczna prawie nie istnieje. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo znalezienia chętnych do pracy na miejscu.

XI. Informacje o właścicielu
Firma Makler Market funkcjonuje od 1991 roku. Do roku 2004 zajmowała się wyłącznie pośrednictwem ubezpieczeniowym. W ciągu kilkunastu lat działalności osiągnęła 13 pozycję na rynku polskich brokerów ubezpieczeniowych. W szczytowym okresie obsługiwała jako inhouse 140 spółek grupy kapitałowej ,, Elektrim” w pięciu podstawowych obszarach:
1. Energetyka ( m.in. Zespół Elektrowni PAK – trzeci producent energii elektrycznej w Polsce
2. Grupa kablowa ( cztery największe fabryki kablowe w Polsce )
3. Grupa telekomunikacyjna ( w tym obecny operator telefonii komórkowej T-Mobile )
4. Grupa producentów silników elektrycznych
5. Inne branże, w tym spółki działające w branży rolnej
W roku 2004 spółka zainwestowała w zakup ziemi rolnej, potem podjęta została działalność w zakresie upraw ekologicznych i przetwórstwa ekologicznego dań gotowych, adresowanych do konsumentów z ograniczeniami w diecie. Produkcja tych dań oparta była o lokalne surowce, pozyskiwane od okolicznych dostawców bądź surowce własne.
Spółka prowadzi również działalność w zakresie turystyki. W odległości 1,5 km od przetwórni znajdują się obiekty o charakterze hotelowym z 40 miejscami hotelowymi o wysokim standardzie, restauracją i budyniem konferencyjno-szkoleniowym.

XII. Sytuacja prawna
Firma Makler Market rozpoczęła w 2017 roku proces restrukturyzacji, którego celem jest pozyskanie środków na dalsze inwestycje poprzez zbycie niepotrzebnych zbędnych składników majątkowych, w tym 70 ha ziemi rolnej, na których prowadzona była ekologiczna produkcja rolna. Osiągniecie tego celu możliwe jest również poprzez pozyskaniu inwestorów branżowych.

XIII. Dodatkowe informacje
Powierzchnia działki (1400 m2 ), na której stoi przetwórnia ogranicza możliwości rozwoju, jednak istnieje możliwość nabycia sąsiedniej działki o powierzchni 2 ha. Na działce tej znajduje się rozpoczęta budowa drugiego obiektu produkcyjnego z pełną dokumentacją budowlaną, projektami, przyłączami i pozwoleniami na budowę.
Załączniki
1. Projekt zagospodarowania terenu (po lewej wykończony budynek, po prawej częściowo wybudowany )
2. Projekt częściowo wybudowanego budynku
3. Zdjęcia przetwórni owocowo – warzywnej

Załącznik nr 1

Załącznik nr 2

Załącznik nr 3